woensdag 11 april 2012

Wie herinnert zich Valeras nog?


Ongeveer een jaar geleden schreef ik in een nieuwsbrief over Valeras. Hij was toen 6 jaar oud en woonde bij zijn oma. Zijn ouders willen niet voor hem zorgen en hebben hem achtergelaten bij oma. Valeras zijn situatie was erg hopeloos en eigenlijk is er niet veel veranderd aan zijn situatie. Oma is geregeld dronken en Valeras moet het hout hakken, de kachel aanmaken, eten koken, kleren wassen, het huis schoonmaken, water halen bij de put, in de tuin werken enz. Alles wat normaal een volwassene als taak heeft, moet Valeras voor zijn oma doen. Kortom, Valeras leeft nog steeds in zeer belabberde omstandigheden. 
Ieder weekeind wanneer we naar Micleuseni gaan, zie ik Valeras hard werken en zo nu en dan komt hij op zondagmorgen naar de zondag school. Je kunt zien dat hij geniet van de tijd die hij met andere kinderen doorbrengt en mee kan doen aan spelletjes, knutselwerkjes etc.

Sinds September 2011 gaat Valeras naar school maar zijn resultaten zijn niet echt goed. Niemand kijkt naar hem om en helpt hem bij het maken van zijn huiswerk. Op school wordt hij gepest en de juf wil niets met hem te maken hebben want hij heeft geen nette kleren en ook zijn er geen officiële papieren ingediend zodat Valeras ingeschreven staat op school.

Valeras komt naar de naschoolse opvang bij de kerk en in de laatste paar weken is er een verandering te zien in Valeras. In gesprekken met oma en andere kinderen die naar de naschoolse opvang komen, wijst Valeras erop dat er bijv. eerst gebeden moet worden voor het eten of dat oma moet bidden tot God en vergeving moet vragen want anders zal ze nooit van de drank afkomen. God is bezig in het leven van Valeras! Laten we voor hem blijven bidden want hij heeft het niet makkelijk en iedere dag is weer een nieuwe uitdaging om te overleven.

We proberen nog steeds om toestemming van oma te krijgen zodat Valeras ook naar het kindertehuis mag verhuizen (zijn half broertje woont daar ook) maar oma wil haar “knechtje” niet opgeven. Bid voor wijsheid en inzicht in hoe we Valeras zouden kunnen helpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten